Adventi naptár DIY, röpke két óra (!) alatt

szerző: Garabics Niki

Hányszor, de hányszor terveztem már, hogy az Adventi naptárat saját magam készítem el, de valahogy sosem sikerült. Maradt a gyors papírzacsis kivitelezés, vagy a jól bevált „bolti” cucc. Nos, azt gondolom, – ha te is jártál már hasonló cipőben – hogy az NCsD Adventi alkotócsomagja meghozta neked is a megoldást!

Két óra alatt – ha nem kevesebb – kész lesz a naptárad, méghozzá egy könyv formájában!

A következőkben képekkel illusztrálva, tapasztalatokkal kiegészítve mutatunk nektek egy felhasználási lehetőséget.

  1. A két darab A4-es alapkartont az album alap befedésére használtam. (2 db – egy a könyv fedőlapja, a másik a hátlapja lesz.) Látszik a fotón, hogy nem hagytam túl vastag hajtásokat, így a levágott részeket fel lehet használni a könyv gerincéhez. (Én jelen esetben egy erősebb alapkartont használtam a gerinchez.)

1-2017-11-09

  1. Szükséged lesz tehát 2 db  7×20,6 cm-es kartonra. Hosszanti irányban biegeltem a szélektől kb. 1,8 cm-re.

2-2017-11-091

  1. A könyv külső gerincéhez a fehér hullámkartont álmodtuk meg. A csomaghoz A4-es méretben kapod. Egy kis kitérő, hogy miért is jó – a scrapbookban is egyre népszerűbb – hullámkarton. Például azért, mert mutatós, rugalmas, de ugyanakkor strapabíró anyag. Mi több előnye, hogy ha szükséges el lehet vékonyítani, vagy rétegeire szétszedni. (Mindkettőt alkalmaztam a készítés során.) Azért kell vékonyítani, hogy ne legyen nagyon magas az illesztéseknél/ragasztásnál. A rétegekre szedésnél pedig egyszerűen csak le kell vágni a felesleges hullámos részt.

3-2017-11-092

A hosszanti oldalból levágtam kb. másfél centimétert és ezután kezdem meg a vékonyítást (kb. 4 hullám szélesen), illetve a szétszedést (4 hullám szélesen).

Minden megvan, ami kell, jöhet az összeállítás:

  1. Először a szalagot rögzítettem (ragasztópisztoly) a hullámkartonhoz azon a ponton, amit majd ráragasztok a fedőlapra.

4-2017-11-093

Megjegyzés: a szalagot is többféleképpen használhatod fel. Fotón látszik, hogy készíthetsz a könyv gerincéhez egy masnit, vagy, ahogy én képzeltem, hogy összekötöm/fogom vele az albumot.

  1. Fedőlap ráragasztása a hullámkartonra (az elvékonyított részekre) Megjegyzés: a szalag belül fog futni

5-2017-11-094

  1. A mintás papírok felragasztása a borítóra kívülről. A papírokból levágtam egy kicsi csíkot, hogy legyen egy vékony kerete a borítónak.
  • annyira tökéletesek és jó minőségűek ezek a texturált papírok, hogy a sima ragasztót is tökéletesen „fogják”. Eszméletlen könnyű dolgozni vele.
  1. Ezt követően a két biegelt papírt ragasztottam fel úgy, hogy a hajlítás kifelé nézzen. Száradás után középen ragasztottam össze őket, majd három helyen vékony fóliadarabbal erősítettem meg, hogy a nagy lapozgatástól véletlenül se adja meg magát. Majd erre a belső részre ragasztottam rá két oldalról a mintás papírokat. (6-8. fotó)

6-2017-11-095

7-2017-11-096

8-2017-11-097

  1. A borítók belső részére is rákerültek a mintás papírok, természetesen levágtam belőlük egy kis csíkot. (Javaslat: ne dobd el a levágott csíkokat, még jól jöhetnek!  J

A hetedik mintás papírból a belső gerincrészekre ragasztottam.

Ezzel kész is az könyvalap.

  1. A következő lépés a dobozkák felragasztása. Praktikus tanácsok a dobozokhoz:

Alaposan gondold át, hogy milyen elrendezésben rögzíted a dobozokat. Miért? Például azért, hogy vajon a kis kezek hozzáférnek-e és kinyitás után nem ütközik-e bele a meglepit tartó rész a másik dobozba. Mielőtt felragasztod őket, győződj meg róla, hogy az összes doboz felfelé nyitott-e. Kicsit ki is tolhatod, hogy tuti biztos legyél benne. Én „rendszerezett összevisszában” ragasztottam őket fel és ugyanezt a mintát követtem mindkét oldalon. Megkönnyítheted a dolgod, hogy ha a fény felé fordítod a könyvet és látod, hogy hova kell kerülnie a dobozkáknak.

9-2017-11-098

A végén dekoráltam a dobozokat. Kicsit festettem és a maradék papírokból ragasztottam rájuk ide-oda. A borítón a keretre egy fóliát varrtam és csak alul és jobb oldalt rögzítettem a fedőlaphoz, hogy minden évben egy aktuális fotót csúsztathassak bele.

02-IMG_7473

04-IMG_7481

05-IMG_7484

07-IMG_7492

09-IMG_7497 

12-IMG_7500

13-IMG_7501

14-IMG_7508

15-IMG_7510

16-IMG_7511

17-IMG_7513

Én az alapcsomag tartalmát használtam fel teljese egészében, természetesen ezt még tovább tudod dekorálni, díszíteni a saját ízlésed szerint. Ezt a naptárat úgy találtuk ki neked, hogy ha nekiállsz, hamar elkészülhess vele. Bónusz: jövőre is felhasználható.

Mit teszek bele? Nekem ez a könyv formájú naptár olyan, mint egy mágikus mesekönyv, így karácsonyi mesék (kinyomtatva, csíkokra szabdalva, természetesen kronologikusan) biztosan kerülnek majd bele.

Jó alkotást kívánunk!

Felhasznált termékek:

Adventi naptár alkotócsomag

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!