RHC – Kisméretű képek szerkesztése

szerző: Belső Olga

Mai RHC-nket (Rendkívül Hasznos Cikk) úgy vártátok, mint egy falat kenyeret. De igen. Mint szerelmes férfi a hosszú idő után hazatérő kedvesét, mint pacsirta a nyarat, mint én az ebédet.

Legalább is azok biztosan, akiknek gondot okoz, ha 9×13-asnál kisebb képre van szükségük. Ma megtanulunk montázsolni.

Ehhez a művelethez szintén barátunkat, a PhotoScape-et használjuk, töltsétek le nyugodtan, ingyen van és magyar nyelvű. 

A fotók feljavítását a múltkor már leírtam, az alapokat ott elolvashatod, de azért szerintem magától is rájön az ember, hogy hogyan vadásszon elő egy fotót a PhotoScape-ben.

Kezdjük.

A montázs menüben tudtok egy oldalra több fényképet pakolni. A montázs menü gombját a piros nyíllal jelöltem.

1.

Én a következőképpen szoktam 5×7,5 cm-es fényképeket előhívatni: 


1. Jobb oldalon az alakzatok közül kiválasztom azt, amin négy egyforma négyzet van. Tekerni kell hozzá lefelé, de nyugi, meglesz.

2

2. Jobbra fönt a "Méret" melletti téglalapra kattintva alul kiválasztom a 3:2-es arányt fekvő képeknél, állóknál a 2:3-ast.

3

3. Bal oldalon a mappákból kiválasztom a fotókat és a megfelelő helyre (téglalapba) húzom őket. Én most az egyszerűség kedvéért ugyanazokat használtam, de te nyilván különbözőket fogsz.

4Ha a fotóm nem pont 3:4 arányú, akkor a fotón tartva a kurzort, nyíl mutatja, merre van lehetőség beigazítani még a képet. Ilyenkor, ha tudom föl-le, vagy oldalra húzogatni a fotómat a négyzetrácsban, akkor át lehet állítani az arányt. Az én fotóim a 4:3 aránynál állnak be. Akkor jó, ha már nem tudod mozgatni a fotókat.

5

4. Ez után jön a legfontosabb, nem ellinkelhető húzás! A "Méret" melletti téglalapra kattintva válaszd ki a 300%-ot, hogy a lehető legjobb felbontásban tudd előhívatni a fotódat. Különben homályos lesz.

6

5. És már csak el kell mentened!


Ha 10×15-ösben hívatod elő a fotót, 4 db 5×7,5 cm-es fényképeket kapsz. Ha 9×13-asban, akkor számold ki, hogy mekkorákat. Na jó, 4 db 4,5×6,5-est.

Ha nem kisméretű fotókhoz kell ez a művelet, hanem csak egy izgalmas montázst akarsz készíteni, akkor választhatsz az oldalsó beosztások közül valami érdekeset. A jobb oldali gombokkal állíthatod a sarok lekerekítés mértékét (wery important feature), a perem szélességét és színét, tehetsz rá szűrőt (pl. itt is átállíthatod szépiába a fotóidat). Sőt, még az óvodai fotókról jól ismert borzalmas kereteket is rá lehet tenni a fényképedre, ha, mondjuk, neked ne adj’ Isten az tetszik. Bár kétlem.  

7

Na jó, ezzel a fotóval már tényleg csak vicceltem, és a korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy tényleg vannak jó keretek is.

 

Még nem érkezett hózzászólás!

Hozzászólás most!